Pohjois-Pielaveden kyläkaupassa myytiin viimeiset maitopurkit ja makkarapaketit useampi vuosi sitten, jolloin kauppias irrotti töpselit ja laittoi oven säppiin. Muutaman vuoden kuluttua kyläkauppa siirtyi kyläläisten omistukseen.
Yhdistys on nyt siinä vuokralla, mutta kaupat ovat viritteillä. Siitä on tulossa kyläkeidas, kyläläisten yhteinen olohuone ja kohtaamispaikka. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Timo Katainen kertoo, että kauppa on jo kevään aikana muuttanut kovasti ulkonäköään. Pientä pintaremonttia on tehty noin 300 talkootyötuntia.
-300 tuntia meni siihen, että saatiin tämä kauppa sellaiseksi kuin se nyt on. Samaan aikaan kerättiin kyläläisiltä monenlaisia kalusteita, joilla kaupan tila on nyt kalustettu, Katainen kertoo.
Pohjois-Pielaveden virkeä toiminta sai alkunsa, kun kyläkoulujen tulevaisuus oli vaakalaudalla. Viiden kylän väki, Sulkavan, Vaaraslahden, Tommonmäen, Laukkalan ja Joutsenniemen asukkaat yhdistivät voimansa ja saivat Pohjois-Pielavedelle uuden kyläkoulun.
-Yhteisen koulun saaminen yhdisti kyläläisiä. Sittemmin puuhattiin yhteistä perhepäivähoitoa ja perustettiinpa tänne yhteistyössä myös Pohjois-Pielaveden Maatalouspalvelut Oy, joka oli silloin Suomen suurin yksityinen viljankuivaamo, kertoo aiemmin pitkään puheenjohtajana toiminut Kyösti Saksman.
Virkeinä yhteistyövuosina aloitettiin myös hanketoiminta kunnan tuella. Pielaveden Pohjoinen ulottuvuus -hankkeella kylän ympäristöä kehitettiin monin tavoin.
Kylätyöntekijä Harri-Pekka Luomi muistaa, että tuolloin keskusteltiin sitä, että onko kylien kehittäminen kunnan perustoimintaa.
-Lopputulos oli se, että juuri sellainen kylien kehittäminen talkootyöllä ja kyläläisten pyyteetön työ oman alueen hyväksi ei ole kunnan perustoimintaa, vaan nimenomaan KYLÄ – JA hanketoimintaa.
Ensimmäisen jälkeen hankkeita on toteutettu tähän mennessä kolme ja yksi jopa ulkomaita myöten. Kun tavoite 1 -ohjelma vaihtui Leaderiksi vuonna 2007, toimintaa alettiin miettiä myös elinkeinotoiminnan kautta ja kokeiltiin muun muassa kylärenkipalvelua, josta sittemmin jalostui monialayritys.
2010-luvulla Pohjois-Pielaveden kylillä vedettiin aktiivisten vuosien jälkeen henkeä, mutta nyt kylillä ollaan taas intoa täynnä. -Meillä oli vaihtoehtoina toiminnan jatkaminen kevyeltä pohjalta, toiminnan lopettaminen tai virkistäminen.
Kahden kyläkokouksen välillä hoksattiin, että onneksi Pohjois-Pielavedelle on muuttanut uusia ihmisiä, jotka tuovat uusia ideoita. Sen jälkeen kyläyhdistykseen on tullut uutta potkua. -Ideoita meillä kyllä pulppuaa, ja pikkuhiljaa lähdetään viemään niitä eteenpäin. Suurin ja näkyvin on tämä entisen kaupan hankkiminen, Katainen kertoo.
Uusimpana hankkeena Pielavedellä rakennetaan nyt kumppanuuksia. Mukana on kymmenkunta kylätoimijaa, joiden kanssa yhteistyötä suunnitellaan aktiivisesti.
Tuorein esimerkki oli Suvivirsi-konsertti. Kyläyhdistyksen lisäksi Laukkalan nuorisoseura, Pielaveden seurakunta, Ylä-Savon Musiikkiopisto ja Pielaveden musiikin ystävät houkuttelivat Laukkalan kirkkoon Jukka Perkon ja Ylä-Savon Sinfonietan.
-Kun kaikki laittoivat oman lusikkansa soppaan, yhteistyön avulla tapahtumasta tuli upea. Oli se aika poikkeuksellinen tapahtuma Laukkalan kirkossa, jopa Jukka Perko sanoi, ettei ole aiemmin vastaavaa kokenut.
Kylä- ja kumppanuushankkeessa henkiin herätetty kauppa on jo saanut kyläkahvilan. Samalla kävijöille markkinoidaan kylää ja sen mahdollisuuksia. Syksyllä kaupalla järjestetään kansalaisopiston kursseja, se toimii nuorten kokoontumispaikkana ja kylätyöntekijä Harri Pekka Luomi pitää kapalla omaa työtilaansa.
Kyläkauppa elää.
-Lokakuussa on tulossa palvelupäivä ikäihmisille ja joulun alla yhteisiä leipomispäiviä. Kaupalla on myös kolme asuntoa, joita on mahdollista vuokrata ulkopuolisille. Lisäksi piharakennuksessa on tilaa monenlaisille toiminalle, Katainen luettelee.
Kaupan lisäksi myös kylä elää.