Ylä-Savon Veturin rahoittamilla hankkeilla edistetään valtakunnallisen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman ja Ylä-Savon Veturin Täynnä mahdollisuuksia -kehittämisstrategian tavoitteita.
Vuodet 2021-2022 on niin kutsuttua siirtymäkautta, jolloin noudatetaan vielä kauden 2014-2020 strategiaa. Täynnä mahdollisuuksia! Ylä-Savon Veturin paikallisen kehittämisen strategia 2014–2020 (pdf).
Tutustu myös maaseutu.fi sivuston hanketoimijan käsikirjaan ja Ruokaviraston sähköiseen hanketoimijan oppaaseen.
Kehittämishankkeiden toimenpiteet ja alatoimenpiteet löytyvät maaseutu.fi-sivustolta.
Leader-ryhmien yhteiset linjaukset Pohjois-Savossa
Pohjois-Savon Leader-ryhmät ovat päättäneet luoda yhtenäiset käytännöt rahoitettavien hankkeiden valintaan ja tukitasoihin ohjelmakaudella 2014–2020. Näitä noudatetaan myös siirtymäkaudella 2021–2022. Yhdenmukaiset käytännöt selventävät rahoituspäätösten tekemistä ja turvaavat toimijoiden alueellisen tasapuolisuuden.
Kukin toimintaryhmä on omassa ohjelmassaan asettanut valintakriteerit, jotka ohjaavat rahoitettavien hankkeiden valintaa. Tuettavien toimenpiteiden maksimitukiprosentit on säädetty kansallisessa lainsäädännössä, mutta toimintaryhmä voi itse päättää, rahoitetaanko hankkeita maksimiprosenteilla. Myös tukiprosentit sovitaan yhteneviksi.
Seuraavia kohteita ei pääasiassa rahoiteta
- Lahtivajat (käyttäjäkunta suppea ja käyttö lyhytaikaista)
- Kyläkirjat ja muut historiikit, paitsi jos nämä ovat osa laajempaa kokonaisuutta ja sen toteuttamisessa on selvästi innovatiivisuutta. (Julkaisun taitto- ja painatuskulut voidaan rahoittaa julkaisun myyntituloilla)
- Reitistöjen kunnostamiset (oltava elinkeinollinen näkökulma ja ylläpito hankkeen jälkeen osoitettava sopimuksin)
- Reitistöt, joilla liikutaan moottoriajoneuvoilla (Nämä ovat ELYn/ kuntien tehtäväaluetta, ei Leader-rahoituksella rahoitettavia)
- Tiet, katuvalot, kevyenliikenteenväylät yms. infra (kuntien perustehtäviä)
- Laajakaistan runkoverkon rakentamista ei tueta Leader–rahoituksella, poikkeuksena laajakaistaliittymät yhteisöllisiin tiloihin esim. kylätalolle.
Jo hakemusvaiheessa huomioitavaa
- Ampumaratojen kunnostushankkeiden osalta hakijan on jo hakemusvaiheessa osoitettava radan laaja yhteiskäyttö muiden toimijoiden/seurojen kanssa. Pääsääntönä pidetään, että yksi (1) ympäristöluvan täyttävä ampumarata per kuntapari muodostaa kattavan alueellisen verkoston harrastusmahdollisuuden turvaamiseksi.
- Ampumaratojen tavanomaiset ylläpitotoimet esim. pelkästään maamassojen vaihto ei ole tuettavaa toimintaa.
- Maaseutuasumisen ja palveluiden kehittämishankkeissa hakijan on osoitettava yhteistyösitoumuksin hankkeessa olevan mukana laaja yhteistyöverkosto (kunnat, kylätyrittäjäyhdistykset, yritykset jne) ja hankkeen tulee sisältää innovatiivisia ratkaisuja
Tukitasoina käytetään pääasiassa seuraavia
- Yritystuet, ELY-keskuksen kanssa samat tukiprosentit.
- Investointituki pienille yrityksille max 35 %, uusiutuvan energian tuotantoon 30 %.
- Perustamistuki max 35 000 € uuden yrityksen perustamiseen ja toimivan yrityksen uuden liiketoiminnan aloittamiseen, kokeiluihin max 10 000 €.
- Yleishyödylliset investoinnit. Tuki max 60 % yleishyödylliselle toimijalle, max 50 % jos hakijana kunta/kuntayhtymä/seurakunta.
- Kehittämishanketuki max 100 % yleishyödyllisille hakijoille, max 90 % hakijan ollessa kunta/kuntayhtymä/seurakunta.