Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturin hallitus myönsi siirtymäkauden viimeiset Leader-tuet 170 500 euroa kymmenelle hankkeelle. Kaikkiaan siirtymäkaudella 2021–2022 Ylä-Savon Veturi jakoi Leader-tukea miljoona euroa alueen yritysten ja yhteisöjen kehittämiseen. Ylä-Savon Veturin hallitus iloitsee siitä, että haastavasta taloustilanteesta ja globaaleista kriiseistä huolimatta käytettävissä olleet varat saatiin seudun kehittämiseen paikallisille toimijoille. Kaikkiaan kahden vuoden aikana Leader-tukea myönnettiin 63 hankkeelle.
Uusi rahoituskausi alkaa vuoden 2023 alusta. Tukivälineet tarkentuvat alkuvuodesta ja Hyrrä-asiointipalvelu avautuu kevättalvella, jolloin tukien hakeminen on jälleen mahdollista.
Ylä-Savon Veturi kannustaa alueen toimijoita pitkän tähtäimen suunnitteluun. Yritysten investointeja ja yrittäjien osaamista tuetaan jatkossakin. Hankkeiden kesto voi olla 2–3 vuotta, joten hakemukseen voi sisällyttää investointeja useammalle vuodelle.
Vihreää siirtymää, yhteistyötä, työllisyyttä sekä uusien palvelujen syntymistä edistäviä hankkeita tuetaan. Yritysten hankkeet voivat liittyä tuotannon automatisointiin, tehostamiseen ja kasvuun tähtääviin investointeihin. Yritysryhmähankkeilla voidaan edistää yritysten yhteistyötä ja osaamista.
Tuotannon automatisoinneilla edistetään työ- ja kilpailukykyä
Savon energiapuukauppa Oy Sonkajärveltä on uusi yritys, joka tarjoaa metsäkoneurakointia, puunkorjuuta, puutavaran käsittelyä ja kuljetusta. Yritys investoi uudentyyppiseen Risupeto-energiapuupoimuriin, joka on laitteena ja menetelmänä uusi. Se perustuu kaivinkoneen puomiin kytkettävään joukkokäsittelykouraan, jolla saavutetaan hyvä ulottuvuus sekä samanaikainen ensiharvennus ja energiapuukorjuu. Risupeto soveltuu taimikon varhaishoidosta ensiharvennukseen ja tuottavin se on raivaamattomien harvennusrästien hoidossa. Risupedolla odotetaan olevan pitkällä aikavälillä olennainen merkitys energiapuun käyttöön ja liiketoimintaekosysteemiin Suomessa ja muissa metsäisissä maissa. Yritykselle myönnettiin investointitukea 21 000 euroa.
Jani Nykänen T:mi Kiuruvedeltä tekee sorkanhoitoa ja myy siihen liittyviä tuotteita. Yrittäjä hankkii 5-toimisen sorkkahoitotelineen. Teline vähentää merkittävästi työkuormaa, millä tuetaan työssäjaksamista. Yritys investoi myös uusiutuvaan energiaan hankkimalla aurinkosähköjärjestelmän pesu- ja huoltohalliin. Sorkkahoitopalvelu on merkittävä maatilojen tukipalvelu, jonka tukemisen Veturin hallitus näkee tärkeänä. Yritykselle myönnettiin investointitukea 18 300 euroa.
JetiTaso Oy valmistaateräsporras- ja hoitosiltaratkaisuja Vieremällä. Yritys hankkii puoliautomaattisen hydraulitoimisen putkentaivuttimen. Hankinta mahdollistaa uusien tuotteiden valmistamisen ja laajentaa yrityksen tuotevalikoimaa, sekä lisää alueen työllisyyttä. Yritykselle myönnettiin investointitukea 13 600 euroa.
Apollo Kaihdin ja Markiisi Oy Iisalmesta valmistaa ja asentaa räätälöityjä, kotimaisia auringonsuojatuotteita ja kaihtimia. Yritys tehostaa työvaiheita hankkimalla kangaskarusellin, joka mahdollistaa entistä suurempien kangasrullien käsittelyn. Automaation käyttöönotto parantaa työvaiheiden ergonomiaa, kustannustehokkuutta ja yrityksen kilpailukykyä. Hankkeen vaikutuksena tavoitellaan työnpaikkojen lisäystä. Yritykselle myönnettiin investointitukea 4700 euroa.
Väisäsen Kotiliha Oy Iisalmesta tehostaa ja automatisoi elintarvikkeiden jatkojalostusta hankkimalla automaattisen makkaramassan pursotuslaitteen. Hankinnan myötä tuotanto nopeutuu ja se mahdollistaa suuremmat valmistusmäärät. Hankkeella tuetaan seudulle tärkeää lähiruuan jalostustoimintaa. Yritykselle myönnettiin investointitukea 2400 euroa.
JJ-Service Oy toimii Sonkajärven Jyrkän kylällä, jossa se tarjoaa matkailu-, majoitus-, elämys- ja ravintolapalveluja Ruukin Tuvalla. Tavoitteena on kehittää Jyrkästä ympärivuotista matkailukohdetta. Hankkeessa remontoidaan yrityksen omistuksessa oleva omakotitalo matkailukäyttöön. Majoituskapasiteetin kasvattaminen vahvistaa yrityksen toimintaedellytyksiä, parantaa työllisyyttä ja tukee Jyrkän alueen luontomatkailun kehittämistä. Yritykselle myönnettiin investointitukea 23 000 euroa.
Lisäksi yhdelle yritykselle myönnettiin kokeilutukea 3500 euroa.
Uusia mahdollisuuksia marjoista ja erikoiskasveista
Savonia-ammattikorkeakoulu toteuttaa Marja- ja erikoiskasvitilat nousuun –hankkeen, jonka tavoitteena on löytää pohjoissavolaisille pientiloille elinkeinomahdollisuuksia marjojen ja erikoiskasvien viljelystä. Hankkeessa selvitetään Ylä-Savon marjan- ja erikoiskasvien tuotanto- ja markkinatilannetta, sekä kumppanuusmaatalouden mahdollisuuksia. Kehittämishankkeeseen myönnettiin 66 000 euroa.
Pohjois-Ollikkalan kyläyhdistys toimii seitsemän kylän alueella Koillis-Lapinlahdella. Yhdistys kehittää Lampiinsalmen uimarantaa palvelemaan paremmin virkistys- ja retkeilykäyttöä. Rannalle rakennetaan mm. laavu, uusi laituri sekä hankitaan pöytiä ja penkkejä. Viihtyisällä ja turvallisella virkistysalueella halutaan lisätä varsinkin lasten ja nuorten aktiivisuutta sekä alueen ympärivuotista käyttöä. Hanke toteuttaa Lapinlahden uutta kuntastrategiaa yhteisöllisyyden vahvistamiseksi. Yhdistykselle myönnettiin investointitukea 9800 euroa.
Iisalmen Nuorison Tuki ry tekee yhteisöllisen työtilan, joka mahdollistaa nuorten omien projektien toteuttamisen ja omien tuotosten pienvalmistuksen. Makerspace-toiminnan ideana on mahdollistaa ideoiden jakaminen ja asioiden tekeminen yhdessä. Toimintaa varten hankitaan monipuolisesti ohjelmistoja ja laitteistoja, kuten 3D-tulostimia, laserkaivertimia ja tietokoneita. Hanke mahdollistaa laajemman käyttäjäkunnan ja uudenlaisen harrastusmahdollisuuden alueen nuorille. Myös alueen muut yhdistykset voivat hyödyntää laitteistoa oman toimintansa tukena. Yhdistykselle myönnettiin investointitukea 8200 euroa.