Uusi maaseuturahaston Leader-kausi vilkkaasti käyntiin Ylä-Savossa
Energiahankkeet ja yritysten laiteinvestoinnit ovat olleet kysytyimpiä tukimuotoja Ylä-Savossa 2023 käynnistyneellä maaseuturahaston ohjelmakaudella. Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturin myöntämälle Leader-tuelle on seudulla hyvin kysyntää, sillä hakemusmäärät ovat huomattavasti edellisvuosia suuremmat. Syynä tähän ovat uudet, laajentuneet tukimahdollisuudet yrityksille ja yhdistyksille. Uuden ohjelmakauden tuet ovat olleet haettavissa nyt vuoden ajan ja kokonaishakemusten määrä on 57. Yritystukia koskevia hakemuksia on käsitelty 33 ja yleishyödyllisiä hankkeita 24. Leader-tukea on myönnetty 0,5 miljoonaa euroa ja hankkeiden kokonaiskustannukset ovat 1,1 miljoonaa euroa. Tukea on haettavissa vielä 0,6miljoonaa euroa vuoden 2024 loppuun.
Uusiutuvan energian hankkeilla ehkäistään ilmastonmuutosta
Ylä-Savon Veturin rahoituksen teemana on tänä vuonna energiainvestoinnit. Leader-rahoituksella kannustetaan toimijoita arjen pieniin ympäristö- ja ilmastotekoihin. Energian säästöä tukevia ja ilmastonmuutosta ehkäiseviä hankkeita on Ylä-Savossa tuettu jo 14 kappaletta. Näissä hankkeissa kokoontumistilojen lämmitysjärjestelmiä muutetaan uusiutuvaan energiaan sekä tehostetaan energian kulutusta. Veturin hallitus puolsi alkuvuoden aikana kaksi maalämpöhanketta, yhden aurinkolämpöhankkeen ja kahdeksan ilmalämpöpumppuhanketta. Lisäksi puollettiin ikkuna- ja ulko-oviremontteja. Leader-investointitukea kohdistui näihin hankkeisiin yhteensä 123 000 €. Tuettavat kokoontumistilat sijaitsevat Iisalmessa, Lapinlahdella, Pielavedellä, Sonkajärvellä ja Vieremällä. Teemahaku jatkuu syksyllä.
Yritykset investoivat erityisesti aurinkosähköön ja ilmalämpöpumppuihin. Leader-tukea on mahdollista hakea pelkkiin energiainvestointeihin, jolloin tukea myönnetään 30 prosenttia. ”Tuki on tarkoitettu harvaan asutulla ja ydinmaaseudulla sijaitseville päätoimisille yrityksille”, kertoo toiminnanjohtaja Minna Partanen Ylä-Savon Veturilta. Pääosa Ylä-Savosta kuuluu näihin maaseutuluokkiin, joten tukimahdollisuus kannattaa hyödyntää, kannustaa Partanen.
Esteettömyyttä, uusia palveluja ja toimivampia tiloja
Energiainvestointien ohella Veturin hallitus puolsi kahden yhdistyksen kokoontumistilojen toiminnallisuutta parantavien hankkeiden rahoittamista yhteensä 18 700 eurolla. Oinasjärven Jahtimiehet Sonkajärvellä toteuttaa Oinaspirtti-kokoontumistilaan laajennusosan ekokäymälöitä varten. Lisäksi hankkeessa rakennetaan invaluiska parantamaan esteettömyyttä. Sonkakosken Nuorisoseura hankkii seurantalolle ilmalämpöpumpun, aggregaatin ja yleiskoneen sekä kohentaa tanssilavan ympäristöä.
Asiantuntijayritykset panostavat toimintansa monipuolistamiseen laitehankinnoilla. Insinööritoimisto Taitorakenteet Oy Pielavedeltä on silta- ja infra-alan asiantuntijapalveluihin erikoistunut yritys, jonka laitehankinnat mahdollistavat vuonna 2022 toimintansa aloittaneen yrityksen erikoistumisen. Hankintojen myötä yritys pystyisi palkkaamaan lisätyövoimaa yritykseen. Ylä-Savon Veturin hallitus näkee hankkeella olevan merkitystä myös yleisen turvallisuuden ja infran huoltovarmuuden tukemisessa. Yritykselle myönnettiin investointitukea 5700 euroa.
Mainostoimisto Polku ky Iisalmesta erikoistuu tekoälyn hyödyntämiseen palvelumuotoilussa. Yritykselle myönnettiin investointitukea tehokkaampiin laitteisiin sekä kehittämistukea asiantuntijapalveluihin yhteensä 5505 euroa.
Lapinlahdella käynnistyy syksyllä uusi yksityinen kuntosali, Noste Sport Oy. Tilat ovat esteettömät ja soveltuvat kaiken kuntoisille ja ikäisille. Yritykselle myönnettiin investointitukea kuntosalilaitteisiin, turvakameroihin ja toiminnanohjausjärjestelmiin 36 600 euroa.
Ylä-Savo ja Kiuruvesi ovat vahvaa nautaeläinten tuotantoaluetta, jolloin kysyntää on myös nautojen sorkkahoidolle. Kaksi kiuruvetistä yritystä hankkii uudet sorkanhoitotelineet, ajokarsinat sekä kuljetustrailerit. Yrityksille myönnettiin Leader-investointitukea 60 100 euroa.
Ylä-Savon Veturin hallitus on lisäksi puoltanut tukea kokoaikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen, toimivan yrityksen kehittämiseen ja omistajanvaihdoksen valmisteluun yhteensä 13 000 euroa.
Leader-tuet sopivat monenlaiseen kehittämiseen
Leader-yritystuet sopivat hyvin eri toimialoille, sillä tukipäätöksen saaneista yrityksistä kaikki edustavat eri toimialoja. Yritystukia on myönnetty niin investointeihin, kokoaikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen, omistajanvaihdoksen valmisteluun kuin toimivan yrityksen kehittämiseen. Uusia yritystuen hakijoita on 80 % kaikista tukipäätöksen saaneista. Keskimäärin uusia hakijoita on 60 %. Leader-tukea on myönnetty kuuteen Ylä-Savon Veturin toiminta-alueen kuntaan.
Ylä-Savon Veturin hallituksen puoltamilla hankkeilla tavoitellaan 16 uutta työpaikkaa. Aloittavia yrityksiä hakijoista on ollut viisi. Hankkeiden tavoitteena on synnyttää alueelle 12 uutta palvelua ja uusia tai kehitettyjä harrastuksia seitsemään eri kohteeseen. Kokoontumistilojen esteettömyyttä, varautumista, energiatehokkuutta ja tilojen toimivuutta parantavia hankkeita on puollettu 14kpl.
Talkootyöllä suuri merkitys hankkeiden toteuttamisessa
Talkootyöllä on erityinen merkitys yhdistysten ja seurojen toteuttamissa hankkeissa, sillä talkootyöllä on yhteisöllisyyden lisäksi myös taloudellinen merkitys. Talkootyön arvo on Leader-hankkeissa 20 euroa tunnilta ja konetyön arvo 40 euroa tunnilta. Hanketoimijalle jäävä rahallinen omavastuuosuus voi pienentyä merkittävästi talkootyötä tekemällä. Kuluvalla ohjelmakaudella puolletuissa yleishyödyllisissä investointihankkeissa talkootyö näyttelee isoa roolia, sillä talkootyötä on hyväksytty hankkeisiin n. 1600 tuntia ja niiden rahallinen arvo on 32 300 euroa. Talkootyötä ei voi sisällyttää muiden EU-rahastojen hankkeisiin.
Kylät mukaan ympäristötekojen toteuttamiseen – Kestävät kylät -hanke käynnistyy syksyllä
Pohjois-Savon maaseutualueilla on alkamassa uusi yhteisölähtöinen ympäristö- ja ilmastohanke, Kestävät kylät. Hankkeella vahvistetaan maaseudun yhteisöjen ympäristötietoisuutta ja kannustetaan kyliä konkreettisiin ympäristötoimiin kuten biohiiletykseen. Hankkeen kohderyhmää ovat Pohjois-Savon maaseudun kylät ja yhteisöt. Erityisesti kyläyhteisöjen ja paikallisten toimijoiden osallistuminen on tärkeää.
Kestävät kylät -hanke toteutetaan Maaseudun Sivistysliiton ja Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n kanssa. Ylä-Savon Veturi on mukana hankkeessa tiedottamassa hankkeesta oman alueensa toimijoille. Kestävät kylät-hankkeesta toivotaan syntyvän paikallisia Leader-hankkeita, joita Ylä-Savon Veturi voisi tukea. Hankkeen toiminta käynnistyy alkusyksystä ja kestää vuoden 2026 loppuun. Parasta aikaa hankkeeseen etsitään kahta työntekijää. Hanke on saanut rahoituspäätöksen Pohjois-Savon ELY-keskukselta.