Karsanlahden kyläyhdistys rakensi kylätalolle maalämpö- ja aurinkopaneelijärjestelmän korvaamaan hinnaltaan kallista ja työmäärältään raskasta kuitupuulämmitystä. Maalämpö säästää 80 kuutiometriä polttopuuta vuosittain. Maalämpö käyttää sähköä, joten samaan yhteyteen hankittu ekologinen aurinkosähköjärjestelmä pienentää lämmityksestä aiheutuvia sähkökustannuksia. Hankkeen kustannuksiin myönnettiin 80 % Leader-investointitukea.
Karsanlahden kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tuomas Hyvönen kiittelee hankkeen onnistumisesta aktiivisia talkoolaisia.
–Talkoolaisten tekemä työ on ollut merkittävää ja iso kiitos heille. Esimerkiksi maalämmön asennuksessa lämmönkeruupiiriin upotettiin putkistoa kaksi kilometriä ja siinä oli melkoisesti puiden ja pusikoiden poistoa. Myös aurinkopaneelitalkoissa oli kiitettävästi porukkaa.
Tehty investointi on tärkeä tulevaisuutta ajatellen.
–Kiinteistö pysyy lämpimänä kyläläisten toimintaa varten ilman, että tarvitaan työläitä polttopuutalkoita. Ikäluokkien vanhetessa ei puuntekijöitä enää välttämättä löydy ja puutalkoot on pois muusta vapaa-ajasta.
Hyvösen mukaan kylätalolle saatiin toteutettua lämmitykseen hyvä, ekologinen kokonaisuus, joka säästää myös sähkölaskuissa.
–Aurinkopaneelit tasaavat maalämpöpumppujen käyttämää sähkönkulutusta ja kustannusta. Paneelit tuottavat jo puoli vuotta kiinteistön käyttösähkön.
Puheenjohtajan mukaan Karsanlahdella katsellaan tulevaisuuteen positiivisesti ja yhdessä kyläläisten kanssa ideoiden.
–Tulevaisuus näyttää hyvältä. Toimintaa ylläpidetään ja kehitellään porukalla uusia, luovia ratkaisuja. Kun toivottu kansalaisopiston jumppa ei kylätalolle toteutunut, löytyi onneksi naapurikylältä jooganpitäjä meidänkin kylätalollemme, kertoo Hyvönen yhteistyöstä.
Ylä-Savon Veturi palkitsi Karsanlahden kyläyhdistys ry:n kylätalon energiainvestoinnin Vuoden 2024 Leader-teko tunnustuksella. Yhdistyksen toteuttama energiainvestointi tähtää pitkälle tulevaisuuteen, vahvistaa yhdistyksen omavaraisuutta ja toimintaedellytyksiä. Tunnustus jaettiin MaaseutuGaala-tapahtumassa Rautavaaralla helmikuussa 2025.
Uusiutuvan energian investointeihin 80 prosentin tuki
Euroopan yhteisen maatalouspolitiikan eli CAP-suunnitelman keskiössä ovat ilmasto- ja ympäristövastuullisuuteen liittyvät tavoitteet. Niitä toteuttaa myös Ylä-Savon Veturin paikallinen kehittämisohjelma, joka ohjaa tukien kohdistumista eri toimenpiteisiin.
Yleishyödyllisten toimijoiden uusiutuvan energian investoinneille myönnettävä tuki on nyt poikkeuksellisen merkittävä, muistuttaa Ylä-Savon Veturin toiminnanjohtaja Minna Partanen.
–Kannustan yleishyödyllisiä toimijoita toimimaan ripeästi ja nappaamaan uusiutuvan energian investoinneille tarjolla olevan 80 prosentin tuen. Tulevien rahoituskausien tuki on todennäköisesti jotain ihan muuta.
Esimerkiksi kylätalojen ja muiden yhteisten tilojen lämmityksen muuttaminen uusiutuvaan energiaan kannattaa tehdä nyt, kun tukea on rahoituskaudella vielä hyvin tarjolla.
–Tukikelpoisia ovat aurinkosähköön ja maalämpöön liittyvät investoinnit tai esimerkiksi ilmalämpöpumput, Partanen kertoo.
Artikkelikuva: Kylätalo Karpalo, Karsanlahden kyläyhdistys ry