Yhdistyksen syyskokouksessa valitaan hallitus, johon kuuluvat puheenjohtaja ja vähintään kahdeksan (8) ja enintään neljätoista (14) varsinaista jäsentä sekä heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturin hallituksessa on yhdeksän varsinaista ja yhdeksän varajäsentä. Jokaisesta toiminta-alueen kunnasta on yksi varsinainen ja varajäsen sekä lisäksi kaksi kiertävää jäsenyyttä.
Hallituksen jäsenten valinnassa noudatetaan CAP-suunnitelman hallinnointilaissa (1324/2022, 15§) ja sen nojalla annettua valtioneuvoston asetusta (1375/2022, 9§) hallituksen kolmikannasta.
Kolmikantaperiaatteeseen perustuva kokoonpano
Kolmikantaperiaatteen ansiosta hallituksen kokoonpano on laajapohjainen. Etuna on toimialueen monipuolinen tuntemus ja verkosto, joka helpottaa hankkeiden vaikutusten arviointia. Hallitus toimii puolueettomasti alueen maaseudun kehittämiseksi.
Paikallisen julkisen hallinnon edustajia ovat kunnan, aluehallinnon ja julkisten palveluorganisaatioiden edustajat, kuten kunnanvaltuutetut (ei varavaltuutetut), kunnanhallituksen jäsenet (myös varajäsenet), kunnanjohtaja, kunnansihteeri, elinkeinoasiamies, maaseutusihteeri, kunnaninsinööri sekä muut vastaavat viranhaltijat ja luottamushenkilöt. Mahdollisina tuen hakijoina olevien oppilaitosten johtavissa tehtävissä olevat henkilöt luetaan julkisen hallinnon edustajiksi. Kunnan edustajiksi katsotaan myös sellaisten lautakuntien tai kunnan asettamien toimielinten puheenjohtajat, joiden tehtäväkenttään kuuluvat maaseudun kehittämisasiat. Tähän ryhmään kuuluvat myös maakuntaliittojen ja seurakuntien johtavassa asemassa olevat työntekijät ja luottamushenkilöt, kuten kirkkovaltuuston ja -neuvoston jäsenet.
Paikallisen yhteisön edustajia ovat maaseudun kehittämistyöhön liittyvissä organisaatioissa sekä suurissa yrityksissä (10 tai yli 10htv työllistävät) päättävässä asemassa olevat hallitusten puheenjohtajat tai jäsenet tai näiden johtavassa asemassa olevat työntekijät. Tähän ryhmittymään kuuluvat mm. kyläyhdistykset, nuorisoseurat, Mannerheimin lastensuojeluliiton, metsästysseurojen, tuottaja- ja neuvontajärjestöjen, maa- ja kotitalousseurojen, yrittäjäyhdistysten ja 4H-yhdistyksen edustajat.
Paikallisia asukkaita ovat sellaiset henkilöt, jotka eivät edusta työnsä tai muun asemansa vuoksi paikallista julkista tahoa tai sellaisia yhdistyksiä tai yrittäjäryhmiä, joiden intresseihin kuuluvat paikallisen toimintaryhmän toimialaan kuuluvat asiat. Yksittäisten asukkaiden kiintiöön kuuluvat myös osa-aikaiset asukkaat ja alueen mikroyrittäjät (alle 10htv työllistävät).
Hallituksen toimikausi
Hallituksen toimikausi on kolme vuotta. Henkilö, joka on ollut hallituksen jäsenenä kolme perättäistä vuotta, voidaan valita hallituksen puheenjohtajaksi tämän jälkeen siten, että perättäisten toimikausien määrä on enintään 6 vuotta.
Hallitus voi toimintaansa tukeakseen kutsua kokouksiinsa asiantuntijoita ja asettaa työryhmiä valmistelemaan asioita. Työryhmien asettamisessa noudatetaan tarpeen ja tarkoituksenmukaisuuden periaatteita. Keskeisiä asiantuntijatahoja ovat mm. ELY-keskuksen edustajat, maakuntaliiton edustajat, koulutus- ja tutkimuslaitosten edustajat ja seutukunnan edustajat.