EU:n yhteisen maatalouspolitiikan eli CAPin kansallinen suunnitelma hyväksyttiin valtioneuvostossa 16.12.2021. CAP-suunnitelma määrittää vuosina 2023–2027 Suomessa toteutettavat maatalouden tukitoimet, maaseudun kehittämistoimenpiteet sekä näiden tukijärjestelmien reunaehdot.
CAP-suunnitelman keskiössä ovat aktiivinen ja kokonaiskestävä ruuantuotanto sekä elinvoimainen maaseutu. CAP:n ja sen ulkopuolisilla toimenpiteillä huolehditaan myös ilmaston, ympäristön ja vesien hyvästä tilasta. Maaseudun kehittämistoimenpiteitä ovat muun muassa ympäristökorvaukset, luomutuotannon edistäminen, eläinten hyvinvointikorvaukset, luonnonhaittakorvaukset, investointien rahoitus, kehittämishankkeet, yritysrahoitus ja Leader-toiminta. Maaseudun kehittämistoimenpiteitä ovat myös osaamisen kehittäminen, innovaatiot sekä digitalisaation teemat. Leader-toiminnassa ympäristö- ja ilmastoasiat korostuvat entistä enemmän.
Kehittämiseen uusia tukityökaluja
Uudet tukityökalut kannustavat entistä laajempaan yhteistyöhön kylissä ja kunnissa. Tätä on harjoiteltu Ylä-Savossa jo menneellä ohjelmakaudella mm. kuntien välisissä hankkeissa (Kylät sydämellä, Kuhinaa keskustaan) sekä yritysryhmähankkeissa. Jatkossa yhteistyötoimenpiteissä kannustetaan paikallisiin ”älykkäisiin” ratkaisuihin, jotka voivat liittyä uusiin lähipalvelujen tai -energian tuottamismalleihin. Yhdessä tekemistä tulisi laajentaa yli kylä- ja kuntarajojen tai kansainväliseen yhteistyöhön. Paikallisissa hankkeissa tulisi ottaa mukaan laajasti alueen yhteisöt, maatilat ja yritykset unohtamatta oppilaitoksia tai tutkimusorganisaatioita. Kumppanuutta ja verkostoja tullaan kehittämään entistä vahvemman yläsavolaisen sujuvan arjen ja hyvän elämän keskukseksi.
Leader-toiminta kohdistuu jatkossakin kylien, yhteisöjen ja mikroyritysten toimintaedellytysten kehittämiseen. Yrityspuolelle Leader-ryhmille on tulossa uusia setelityyppisiä avustuksia. Uutena kohderyhmänä ovat omistajanvaihdosta suunnittelevat yrittäjät sekä startti-maataloustuki maatiloille. Jatkossa Leader-rahoituksella voidaan tukea myös osa-aikaista yrittäjyyttä.
Kevätkausi kuluu yläsavolaisen paikallisen kehittämissuunnitelman laatimisessa. Siihen tarvitaan teitä kaikkia, jotta suunnitelmasta kuuluu juuri sinun, ruohonjuuritason paikalliskehittäjän ääni.
Uusi ohjelmakausi alkaa vuonna 2023. Tähän asti toimitaan 2014–2020 maaseutuohjelman säännöillä, ohjeilla ja tukimuodoilla.