Ylä-Savon Veturin rahoittamilla yritystuilla edistetään Suomen CAP-ohjelman ja paikallisen kehittämisstrategian Täyttä höyryä 2023-2027 tavoitteita. Alla sekä täyspitkä strategia, että lyhennelmä strategiasta:
Täyttä Höyryä -strategia 2023-2027 (pitkä versio)
Täyttä Höyryä -strategia 2023-2027 (lyhennelmä)
Tuen myöntämisen yleisiä edellytyksiä
- Yrittäjällä tai yrityksen avainhenkilöllä tulee olla riittävä ammattitaito: koulutus, työkokemus tai muuten hankittu osaaminen ko. toimialalta tai yrittämisestä.
- Tuella tulee olla merkitystä yrityksen perustamiselle, kasvulle ja kehittymiselle.
- Tuen määrä suhteessa suunniteltuun kehittämistoimeen tulee olla tarkoituksenmukainen.
- Kehittämistoimea tai investointia ei saa aloittaa ennen hakemuksen vireille tuloa.
- Taloudellisissa vaikeuksissa olevaa yritystoimintaa ei voida tukea.
- Hakijan osalta huomioidaan aiemmin myönnettyjen tukien ehtojen noudattaminen, verojen tai lakisääteisten työnantajamaksujen yms. suorittaminen kuluvan ja kolmen edellisen vuoden osalta sekä olennaiset maksuhäiriöt tai ulosotot. Tarkastelu koskee toimitusjohtajaa, hallituksen jäseniä ja varajäseniä, vastuunalaisia yhtiömiehiä sekä yli 25% omistus- tai määräysvallan omaavia henkilöitä.
Edelliset ehdot perustuvat ohjelmakauden 2023-2027 lainsäädäntöön:
1325/2022 Laki maaseudun kehittämisen tukemisesta rahoituskaudella 2023-2027
646/2023 Valtioneuvoston asetus maaseudun yritystuesta rahoituskaudella 2023-2027
Valinnoissa huomioitavat linjaukset
Ylä-Savon Veturin yritystukilinjaukset:
- Uudisrakentamiskohteissa tarkastellaan erityisesti pitkän tähtäimen toiminnan kannattavuutta
- Rakentaminen ja kiinteistön hankinta: kiinteistön, rakennuksen ja sen yhteydessä maapohjan osto vain erityisin perusteluin. Vuokratilojen ostamista, jossa yritys on jo ennestään toiminut, ei tueta. Ei tueta omien koneiden huoltokorjaamojen tai varastojen rakentamista.
- Toimitilahallien rakentamista ei tueta kaupunkialueille
- Ravintolatoimintaan liittyvää terassirakentamista tuetaan vain, mikäli kohde on seudullisesti merkittävä matkailukohde
- Matkailu: Pelkkää majoitusmyyntiä/mökkivuokrausta ei rahoiteta, ellei
a) vuokraustoiminnassa ole vähintään 3 mökkiä tai erillistä vastaavaa kohdetta tai
b) yrittäjä tarjoa myös mökkivuokrauksen lisäksi muuta ohjelmapalveluja - Maatilamatkailun peruskorjausinvestointeja ei tueta. Tukea voidaan myöntää, mikäli tavoitteena on merkittävä tason parannus ja käyttöasteen nostaminen. Maatilamatkailuinvestoinneissa pysyvyysvaatimus 10 vuotta.
- Sote-alan ja hoivayritysten lakisääteisten palveluiden ulkoistuksia ei tueta. Varhaiskasvatus tapauskohtaisesti harkiten.
- Urakointi: ei rahoiteta tavanomaista maanrakennustoimintaa tai maansiirtourakointia lainkaan. Ei rahoiteta lähtökohtaisesti koneurakointia, yleisten teiden urakointia poikkeuksena harvaan-asutulla tai ydinmaaseudulla tienhoito, jos asiakaskuntaan kuuluvat pääasiassa yksityistiet
- Hevosyrittäjyys: hevostaloudessa painotetaan toimivia yrityksiä, joilla edellytykset kannattavaan toimintaan.
- Vähittäiskauppa (myös verkkokauppa, tukkuliikkeet, konevuokraus): pääsääntöisesti toimialaa ei rahoiteta lainkaan kilpailutilanteen vuoksi. Poikkeukset:
a) Jos verkkokaupan pääpaino myytävissä tuotteissa on omaa valmistusta, voi rahoittaa harkiten.
b) Jos on jokin erityinen palvelu, jota ei ole tarjolla muualla, voi rahoittaa harkiten. - Kyläkaupat: Tukea voidaan myöntää harvaan asutulla ja ydinmaaseudulla olevan kyläkaupan investointeihin silloin, kun kyseessä on ainoa palvelupiste. Tukea voidaan myöntää myös, kun kyseessä on monipalvelupiste.
- Kalustoon hyväksytään yritystoiminnan kannalta vain olennaiset hankinnat. Alle kolme vuotta yritystoiminnassa kestävät (esim. perus atk-laitteet, puhelimet ja ohjelmat) jätetään pääsääntöisesti pois tuen piiristä.
Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturin -kehittämisstrategian 2023–2027 hankevalintamenettely ja -kriteerit
Hankevalintamenettely
Leader-rahoituksella rahoitettavien yritystukitoimenpiteiden on täytettävä Suomen CAP-suunnitelman 2023-2027 yleiset tukikelpoisuusehdot (tuen saaja, tuettava toiminta, tuen tarpeellisuus, tuen kohdentuminen) ja niiden on täytettävä voimassaolevan lainsäädännön vaatimukset. Lisäksi rahoitusmahdollisuuksia arvioitaessa Veturi ottaa huomioon Pohjois-Savon Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteiset linjaukset koskien hankkeiden valintaa ja tukitasoja.
Jokainen Veturille vireille tullut hankehakemus käydään huolellisesti läpi ensin toimistotyönä ja sitten tarvittaessa strategiaryhmän kokouksessa. Strategiaryhmän arvioi hankkeen strategianmukaisuutta ja pyytää tarvittaessa täydennyksiä hakijalta. Tämän jälkeen hakemus käsitellään hallituksen kokouksessa. Yhdistyksen hallitus pisteyttää kaikki hakemukset ja määrittelee kirjallisesti kokouspöytäkirjassa, kuinka hyvin hanke edistää yhdistyksen strategian tavoitteiden saavuttamista. Veturin hallitus joko puoltaa tai ei puolla hanketta rahoitettavaksi. Jos hallitus ei puolla hankkeen rahoitusta, tulee se hyväksyttävyys- ja valintakriteereihin pohjautuen perustella hakijalle päätöksessä ja lausunnossa. Tämän jälkeen virallisen rahoituspäätöksen tekee Pohjois-Savon ELY-keskus laillisuustarkistukseen perustuen.
Hankevalintakriteerit
Hankevalintakriteerit varmistavat sen, että hankkeet toteuttavat paikallisen kehittämisen strategiaa.
Kaikkien rahoitettavien hankkeiden on täytettävä pakolliset kriteerit, lisäkriteereistä vähintään 4 pistettä ja lisäksi hankekohtaisista kriteereistä vähintään 2 pistettä.
Katso tästä yritystukien valintakriteerit.
Katso tästä yritysten kehittämis- ja käynnistystukien valintakriteerit.