MDI:n tekemän selvityksen mukaan eri hankkeiden vaikutuksia yhdisti niiden monipuolisuus. Leader-rahoituksella on kehitetty ja luotu maaseudulle uusia palveluja, lisätty hyvinvointia ja yhteistyötä sekä parannettu osaamista. Alueen nuoret ovat saaneet runsaasti uusia harrastusmahdollisuuksia.
Ylä-Savon Veturi myönsi rahoitusta neljä miljoonaa euroa ohjelmakaudella 2014–2020. Rahoitusta sai kaikkiaan 138 hanketta. Näistä 23 prosenttia oli yritystukia ja loput erilaisia yhteisöjen toteuttamia kehittämishankkeita. Talkootyötä tehtiin kaikkiaan 25 000 tuntia. Peräti 80 prosenttia vastaajista arvioi, ettei olisi varmasti tai todennäköisesti toteuttanut kehittämistoimia ilman saatua rahoitusta.
-On upeaa, miten paikalliset ihmiset ovat innostuneet toteuttamaan nuorille uusia mahdollisuuksia monipuoliseen harrastamiseen, toteaa Ylä-Savon Veturin hallituksen puheenjohtaja Henri Huttunen ja mainitsee esimerkkeinä parkour-radat, ampumaradat ja golfausmahdollisuudet.
Selvityksen mukaan nuorten kotiseutuidentiteetti on vahvistunut ja osallisuus on parantunut. Toki parannettavaakin on. Veturi näkee nuoret tärkeässä roolissa alueen kehittämisessä myös jatkossa.
-Nuorille luodaan oma Leader-toimintamalli syksyllä alkavassa Elä Nuku!-hankkeessa. Siinä yläsavolaisille nuorille avautuu aivan uusia osallistumisen mahdollisuuksia ja vaikuttamisen malleja oman asuinympäristön asioihin. Nuorille kokeillaan omaa rahoitusta, jolla he voivat hankkia vaikka harrastusvälineitä omalle kylälle, Huttunen kertoo.
Yritystuet vauhdittaneet uusia tuotteita ja palveluja
Vaikuttavuusselvityksen mukaan Veturi on vastannut onnistuneesti alueen kehittämistarpeisiin. Elinvoimaa on vahvistettu alueen vetovoimaa parantamalla ja matkailun toimintaympäristöä kehittämällä. Yritystuet ovat vauhdittaneet paikallisten palvelujen kehittämistä.
-Yritystuet ovat kohdistuneet laajasti eri toimialoille. Alueelle on syntynyt uusia yrityksiä, tuotteita ja palveluja, kertoo toiminnanjohtaja Minna Partanen ja jatkaa: -Useilla yritysryhmähankkeilla on lisätty erityisesti yritysten yhteistyötä ja yrittäjien markkinointiosaamista.
Yhteistyössä ja talkoita tehden
Partanen nostaa esiin myös onnistuneet kylien hankkeet, joissa on saatu kylille mm. hieronta-, kampaamo- ja hyvinvointipalveluja laajassa yhteistyössä eri tahojen kanssa.
-On ollut hienoa nähdä, kuinka alueen toimijat ovat löytäneet uusia tapoja tehdä yhteistyötä. Erityisen iloinen olen pienten teemahankkeiden vaikuttavuudesta yhdistysten toimintaan. Pienellä tuella saatiin yhdistyksiin uutta toimintaa ja onnistuttiin houkuttelemaan myös nuoria mukaan toimintaan.
Vaikuttavuustutkimuksen toteutti Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI Public Oy kevään 2022 aikana. Selvityksen tiedonkeruu perustuu dokumenttiaineistoihin, seurantatietoihin sekä haastattelu- ja kyselyaineistoihin. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ohjelmakauden 2014–2020 aikana päätöksen saaneiden hankkeiden tuloksia, vaikutuksia ja vaikuttavuutta ja niiden merkitystä alueen elinvoimaan. Lisäksi selvitettiin tuloksekkaaseen toteutukseen vaikuttavia tekijöitä ja mekanismeja sekä hankkeiden merkitystä hakijoiden oman toiminnan kannalta.
MDI: Leader Ylä-Savon Veturin vaikuttavuustutkimus (pdf)
Infograafi tutkimuksen tuloksista (pdf)
Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry on paikalliskehittäjä, jonka toimialueen muodostavat Ylä-Savon seitsemän kuntaa: Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä. Leader-rahoitus sisältää EU:n maaseuturahaston, valtion ja kuntien rahaa.
Lisätietoja, toiminnanjohtaja Minna Partanen, Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry, 040 760 7173, minna.partanen@ylasavonveturi.fi